Genel Bakış

2012 yılından bu yana her yıl aktif bir şekilde düzenlenen ve bu yıl yedincisi düzenlenecek olan IZTECH RoboLeague yarışması, IEEE İYTE Öğrenci Kolu tarafından hayata geçirilmiş en büyük projelerden biri olup her sene 1000’in üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapmaktadır. İlk olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün kuruluşunun 20. yılında gerçekleştirilmiş sonrasında gelenekselleşen teknik bir etkinlik olan IZTECH RoboLeague, robot teknolojilerinin sergilendiği, farklı kabiliyetlerde robotların birbirleriyle mücadele etme fırsatı bulduğu ve aynı zamanda teknoloji sektörünü kalifiye bir mühendis ve/veya teknik personel olmaya aday öğrencilerle buluşturmayı hedeflemiş bir organizasyondur. Bu etkinliği diğerlerinden farklı kılan özelliği, her sene çıtayı birkaç adım daha yükseklere taşıyarak yoluna devam etmesi ve Türkiye’de benzeri bulunmayan yenilikleri barındırarak bu alanda kendini yetiştirmiş yetenekli ve bilgili insanları hem kendi içlerinde hem de sektörle bir araya getiren samimi bir platform yaratmasıdır.

Vizyon

Kendini robotik konusunda geliştirmiş ya da geliştirmeye çalışan her yaştan ve kesimden insanı bir araya getirerek teknolojik bir sinerji yaratmak ve Türkiye’de robotik alanına duyulan ilgiyi arttırarak sektörün gelişimine katkıda bulunmak.

Misyon

Türkiye’nin her tarafından katılımcı sağlayarak çocuklara, gençlere, hâlihazırda mühendislik okumakta olan üniversite öğrencilerine ve robotik severlere ulaşıp onlara daha geniş bir perspektif kazandırmak, robotik alanına özendirmek, bilgi birikimlerini artırmak, her geçen gün yarışmanın kalitesini yükseltmek, aynı zamanda da ülkemizdeki robotik sektörünün gelişimine olanak sağlamaktır.

İçerik

2014 yılında dünya çapındaki “IEEE Darrel Chong Student Awards” ödülünü kazanan ve Ege Bölgesi’nde bir öğrenci kolu tarafından düzenlenen ulusal çaplı ilk ve tek robot yarışması niteliğini taşıyan IZTECH RoboLeague’in içeriğini eğitim, seminer ve yarışmalar oluşturmaktadır. Yarışmanın ana kategorileri
• Çizgi İzleyen
• Çizgi Labirent
• Mini Sumo
• Arazi
• Futro
• Serbest
• Tasarla – Yap – Yarıştır
• Gitro
• Robothon kategorileri olarak sıralanmaktadır.
Türkiye’de robot alanında bilgisi olan insanların boy ölçüştüğü “TASARLA – YAP – YARIŞTIR” ve “Robothon” kategorisinin konsepti sadece IZTECH RoboLeague yarışmasına özgü bir konsepttir ve her yıl yenilenmektedir. Bu kategoriler yarışmacıların dayanıklılık, tecrübe ve yaratıcılığını sınayan 24 ve 36 saatlik maratonlardır.