Çizgi İzleyen

Sen de pistin tozunu attırmak için mi geldin?

 Çizgi izleyen robotlar, kendilerine çizilmiş yoldaki belirli bir çizgiyi takip ederek ilerleyen cihazlardır. Bu robotlar, sensörler ve programlamalar aracılığıyla çizgiyi algılar ve üzerinde seyahat ederler.

 IZTECH RoboLeague Çizgi İzleyen yarışması, çizgi izleyen robotlar arasında rekabet etmelerine olanak tanır. Yarışma pisti, siyah bir zemin üzerine beyaz bir çizgi çizilerek oluşturulur. Robotlar, bu çizgiyi izleyerek belirli bir parkuru tamamlamaya çalışırlar. Görevler, pist üzerindeki çizginin kesintiye uğradığı veya farklı yönlerde ayrıldığı noktalarda dönüşler yapmayı, engelleri aşmayı, istenilen doğrultuda ilerlemeyi içerir.

 Çizgi İzleyen robot yarışmamız, yaratıcılığı, problem çözme yeteneklerini ve mühendislik becerilerini geliştirmek isteyen herkes için heyecan verici bir deneyim sunar. Katılımcılar, robotlarını pistte ustalıkla yönlendirmenin yanı sıra değerli deneyimler kazanır ve geleceğin teknolojilerini şekillendirme yolunda önemli bir adım atarlar.

Çizgi İzleyen Robotları Hakkında

• Robotlar tamamen otonom olmalıdır ve herhangi bir kablolu veya kablosuz cihazla uzaktan kontrol edilemezler.

• Robotların boyutları, 30 cm x 30 cm x 15 cm ölçülerini aşamaz. Bu ölçümler, 30 cm x 30 cm (±2 mm) bir çerçeve ve 15 cm (±2 mm) bir cetvel kullanılarak yapılacaktır. Yarışma sırasında, robotun boyutlarını değiştirebilecek herhangi bir alete (örneğin, açılıp kapanabilen bir kol gibi) izin verilmeyecektir. Belirtilen ölçüler dışındaki robotlar yarışma hakkına sahip olamazlar.

• Robotların ağırlığına dair herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

• Robotların, pistteki yükselti, kıvrım ve engelleri hesaba katarak tasarlanması önerilir.

Pist Hakkında

• Pist, ‘Yarış ve Oynanış’ bölümünde gösterildiği gibi beyaz zemin üstüne siyah şeritlerden oluşur

• Pist üzerindeki çizgiler, 20±2 mm genişliğinde siyah renkli baskı kullanılarak oluşturulmuştur.

• Katılımcıların, kendi yarışmaları öncesinde yarışma pistine girmek, robotlarını test etmek veya ölçüm yapmak kesinlikle yasaktır. Teknik odada bulunan deneme amaçlı parkurda test yapmak mümkündür.

• Pistte zigzaglar, şeritli yollar, sabit engeller, farklı yol seçenekleri, virajlar ve dönen kavşaklar gibi çeşitli öğeler bulunmaktadır. ‘Yarış ve Oynanış’ bölümünde anlatılan yolun takip edilmesi
beklenir. Yanlışlara göre ceza puanları uygulanır.

Yarış ve Oynanış Hakkında

1) Yarışmada yer alacak robotların sıralaması, yarışma gününde bilgisayar programı yardımıyla rastgele çekilen kura ile belirlenecek ve duyurulacaktır.
2) Yarışma, iki farklı gün boyunca iki ayrı müsabaka olarak düzenlenir. İlk gün, çizgi izleyen kategorisine kayıtlı tüm robotlar yarışırlar. İkinci gün ise ilk günün yarışmasında başarılı olan ilk 20 robot, ikinci günkü yarışmaya katılma hakkı elde eder. Yarışmanın sonucu, ikinci günün sonunda pistin tamamlanma süresi ile başlangıç ve bitiş çizgileri arasındaki süreye uygulanan cezaların birleştirilmesi sonucunda en kısa süreye sahip olan ilk 3 robotun belirlenmesiyle
ortaya çıkar ve bu robotlar yarışmayı kazanmış sayılırlar.
3) Yarışma süresince, yarışmacılara teknik mola hakkı verilmemektedir. Robotlara sadece kaza
durumlarında, hakem kararı ile ve yarışmacının müdahalesiyle tamir edilebilir. Eğer tamir süresi 30 saniyeyi aşıyorsa, hakem kararı ile süre uzatılabilir.
4) Yarışmacılar, duyurunun yapıldığı andan itibaren en fazla 2 dakika içinde yarışma alanında
bulunmak zorundadır. Aksi halde, hükmen mağlup kabul edilirler.
5) Robotların ilk gün sırasıyla A-B-C-D-E-A noktalarını, ikinci gün sırasıyla A-B-C-F-A noktalarını takip etmeleri gerekmektedir. Bir diğer şekilde ifade etmek gerekirse; başlangıç kutusundan çıkan robotun ilk gün takip etmesi gereken engeller:
• ‘Kutu’ – ‘Sonsuz Döngü’ – ‘Dikey Dizi’ – ‘ZigZag’ – ‘Check Point’ – ‘Salyangoz’ – ‘Kıvrımlı
Matris’ – ‘Tahterevalli’ – ‘Yörüngesel Matris’ – ‘Kutu’
İkinci gün için robotların takip etmeleri gereken rota ise:
• ‘Kutu’ – ‘Sonsuz Döngü’ – ‘Dikey Dizi’ – ‘ZigZag’ – ‘Check Point’ – ‘Salyangoz’ –
‘Tahterevalli’ – ‘Kontrol Noktası’ – ‘Yılan Geçidi’ – ‘Keskin Dönüş’ – ‘Atlama Yayı’ – ‘Kutu’
6) Robotlardan her iki parkurun bitiminde de 40×40 cm boyutlarındaki A noktasında bulunan
başlangıç-bitiş çizgileri arasında kalan alanda durması beklenmektedir. Durmayan robotlara 1 numaralı ceza uygulanır.
7) Robotlar‘Sonsuz Döngü’ bölümünde istedikleri herhangi bir yoldan gidebilirler. Pistin dışına çıkarsa robot engelin başına alınır, 2 numaralı ceza uygulanır. Bu işlem iki defa tekrar edilebilir.
8) ‘Dikey Dizi’ bölümünde robotların kesikli çizgiler geçerek devamlı çizgiye ulaşmaya çalışmalıdır. Pistin dışına çıkarsa robot engelin başına alınır, 2 numaralı ceza uygulanır. Bu işlem
iki defa tekrar edilebilir.
9) ‘ZigZag’, ‘Yılan Geçidi’, ‘Kesin Dönüş’ ve ‘Salyangoz’ etaplarında robotun pist dışına çıkmadan çizgiyi takip etmesi beklenir. Pist dışına çıkan robotlara 1 numaralı ceza uygulanır ve devam etmesi için pistten çıktığı noktaya geri bırakılır.
10) Yarışmacılar ‘Salyangoz’ etabına girmeden önce Kontrol Noktasına girip geri çıkarlarsa 10 saniye süre bonusu kazanacaklardır.
11) ‘Kıvrımlı Matris’ etabında yarışmacılardan beklenen kısa yollara sapmadan 1’den 13’e kadar numaralandırılmış güzergâhı takip etmeleridir. Kısa yollara sapan veya pistten çıkan robotlara 2 numaralı ceza uygulanır.
12) ‘Tahterevalli’ parkurunda robotlar 10-15° arası kısa bir rampadan geçerek yollarına devam edecekler. Pist dışına çıkan robotlar 1 numaralı ceza uygulanacaktır. Bu işlem iki defa tekrar edilebilir.
13) ‘Yörüngesel Matris’ etabında robotlar çemberlerin üzerinde diledikleri gibi gidebilirler. Pistten
çıkmaları durumunda 3 numaralı ceza uygulanır.
14) ‘Keskin Dönüş’ etabında 90°’den dar dönüşler bulunmaktadır. Dolayısıyla robotlarınızı ve
yazılımınızı buna göre adapte etmeniz gerekmektedir.
15) ‘Atlama Yayı’ etabında robotlar çizgilerinde ilerlerken yaya atlayak yay bitiminde tekrardan ana güzergâha dönmeliler. Pisten çıkan robotlara 1 numaralı ceza uygulanır. Bu işlem iki defa
tekrar edilebilir.
16) Bütün pistten çıkma cezaları, robotlar pistten çıktıktan sonra 2 saniye içinde otonom olarak
çizgiye geri dönemiyorlarsa uygulanır.
17) Daha önceden de belirtildiği gibi Kontrol noktalarına girip geri dönmek 10 saniye süre bonusu
kazandıracaktır.
18) Eğer robot bahsedilen parkurlar dışında pistten çıkarsa 1 numaralı ceza uygulanır ve robot
pistten çıktığı noktaya geri konur.
19) Robotların pist dışına çıktığı durumlarda takımlardan sadece bir oyuncu (pilot) robota müdahale edebilecektir. Her yarışmacı robotunu piste kendi koyacaktır.
20) Pist boyutlarında yarışma gününe kadar değişiklik olabilir. Dolayısıyla bizim tarafımızdan üretilmemiş pistlerde yaptığınız testler sonucu ilettiğiniz itirazlar KABUL GÖRMEYECEKTİR.
20) Yarışma süresicinde kararları hakem komitesi vermektedir.
21) Yukarıda bahsedilen kurallar Çizgi İzleyen yarışmasına özel kurallardır. Ayrıca genel kurallar
da göz önünde bulundurulmalıdır. Genel kurallara buradan ulaşabilirsiniz.
22) Eğer belirtilen kuralların dışında herhangi bir belirsizlik veya tartışma doğarsa, o yarışın
hakemleri bu konuda karar verecektir. Hakemler, gerektiğinde maçı tekrarlatma yetkisine sahiptir. Teknik ekip komitesi, zorunlu olmadıkça kuralları değiştirmeyecektir, ancak gerekli gördükleri durumlarda herhangi bir kuralı değiştirme hakkını saklı tutar.
23) Herhangi bir itirazın kabul edilmesi için yazılı olarak kriz koordinasyon masasına iletilmesi gerekmektedir. İtirazlarını hakemlere veya başka bir görevliye iletenlerin itirazları dikkate alınmayacaktır. İtirazlar, teknik ekip komitesi tarafından en kısa sürede incelenecek ve sonuçlar ilgili taraflara iletilerek bir daha itiraz edilememek üzere sonuçlandırılacaktır.
24) İtiraz dilekçesinde itiraz tarihi, sebebi, net talep, itiraz eden kişinin adı soyadı, takım adı, yarışmacı sırası, telefon numarası net bir şekilde yazılmalı. Dilekçeler siyah pilot kalemle yazılmalıdır. Bahsedilenlerden eksiği olan dilekçeler işleme alınmayacaktır.
25) Ayrıca yapılacak itirazlarda katılımcıların kendi tuttuğu süreler veya çektiği videolar kesinlikle
değerlendirmeye alınmayacaktır. Sadece hakemler tarafından yapılan kayıtlar
değerlendirilecektir.

Cezalar Ve Diskalifiye Durumları

1) İzleyicilere veya araziye kasıtlı olarak zarar veren robotlar, hakem kararıyla elenir.

2) Parkurlar dışında 5 defa pistten çıkan hakem kararıyla elenir.

3) Yarışmada geçerli ceza puanları şöyledir:
• 1 Numaralı ceza puanı: +5 saniye
• 2 Numaralı ceza puanı: +10 saniye
• 3 Numaralı ceza puanı: +15 saniye

Ceza puanları yarışma sonunda robotun pisti bitirdiği süreye eklenir. Bu ceza puanlarının hangi durumlarda verildiği ‘Yarış ve Oynanış’ başlığında açıklanmıştır.

4) Yarışma boyunca iki kez 3 numaralı cezayı alan veya ceza puanı 45 saniyeyi aşan yarışmacılar, diskalifiye edilecektir.

5) Elle müdahale etmeden önce hakem kararı alınmadıkça robotlara dokunmak yasaktır. Aksi takdirde yarışmacı diskalifiye edilir.

6) Bu yarışmada elektronik, mekanik ve yazılım becerileri ölçüldüğünden, hazır kit kullanımı tespit edilen robotlar elemeye tabi tutulur.

7) Centilmenlik dışı hareketler sergileyen kişiler yarışmadan diskalifiye edilecektir.