Arazi

  Hazırlanın, maceranın başlangıcı burada! İlk adım, rampadan yükselmek. Ama sakın unutma, balyoz sallanacak, dikkat et, bir balyozla kapışmaya gerek yok. Balyozu geçeyim derken pervaneye çarpmak olmaz. Sonra tahterevalli var, düşmeden ileriye geçmeliyiz. Şimdi, yağda yüzmek var, ama bu plaj tatili değil, kazıkları ve kumlu tepeleri aşıp gitmeliyiz. Her şey bitti sanma, hala pinpon topları var ve onlar da korkunç bir şekilde yağlı. Son tekerlek yere değdiğinde, işte o zaman bu kabus son bulacak. Unutma, robot olmak da zor iş!

Arazi Robotları Hakkında

• Robotların otonom olma zorunluluğu yoktur. Robotlar, bir kumanda kullanarak manuel olarak yönlendirilebilir, ya da kablolu/kablosuz kontrol
cihazları ile yönetilebilir.

• Robotların boyutları ve kütleleri için herhangi bir sınırlama bulunmamakla birlikte, arazi yapısını düşünerek robotlarınızı yapmanız önerilir. Yarışma boyunca genişlik 50 santimetre olarak belirlenmiştir.

Arazi Hakkında

• Arazi, aşağıda listelenen engellerin sayfanın altındaki görsellerde temsil edildiği sıraya göre oluşturulmaktadır. Ayrıca, arazi boyutları hakkında daha fazla bilgi için sayfanın en altındaki teknik resmi inceleyebilirsiniz.

Arazi Bölgeleri Cezaları
1. Rampa = + 20 saniye
2. Balyoz = + 10 saniye
3. Pervane = + 10 saniye
4. Tahterevalli = + 10 saniye
5. Kazıklar = + 15 saniye
6. Kumlu Tepeler = + 20 saniye
7. Yağlı Pinpon Topları = + 20 saniye

• Cezalar maç bitimindeki süreye eklenecektir.

• Rampanın eğimi 30 derecedir ve zemin seviyesinden başlayarak 40 cm yükseğe çıkmaktadır.

• Balyoz rampa sonunda sensörler aracılığıyla aktive olur ve yarım saniye ardından salınımına başlar. Bu bölümde balyozu aktive etmeden kaçma şansı da bulunur. Bu katılımcının yeteneğine bağlıdır.

• Pervane tek yapraklı bir şekilde sabit hızla dönmektedir.

• Tahterevalli 30 derece (±2 derece) yatık poziyonda başlayacaktır. Robotlar tahterevalliye küçük bir düşüşle gireceklerdir. Düşmeden tahterevalli üstünde kalıp devam etmeleri beklenmektedir. Tahterevalli bir eksen üzerinde bulunmaktadır o yüzden robotun tahterevalli üstündeki konumuna göre açısını değiştirebilir.

• Yağlama bölümünde 2 cm derinlikte bulunan kap tamamen yağ ile kaplıdır. Robotun bütün tekerlerinin yağlanması zorunludur.

• Kazıklar bölümünde robotun geçiş yolu üzerinde bulunan kazıklar kasis görevi görecektir ve işini zorlaştıracaktır.

• Kumlu tepeler bölümü 4 adet kum torbası içermektedir. Ayrıca bu bölüm tamamen kum ile kaplıdır.

• Son bölümde yağlı pinpon topları ile karşılaşılacaktır. Bu bölümde bütün pinpon topları yağlanmış halde bulunmaktadır.

• Son teker de arazi parkurundan çıkıp yere değdiği anda yarışma biter. Varsa cezalar süreye eklenir.

Yarış ve Oynanış Hakkında

1) Yarışmada yer alacak robotların sırası, yarışma gününde bilgisayar programı tarafından yapılan kura çekimi ile belirlenecek ve sonuçlar ilan edilecektir.

2) Son süre hesaplandıktan sonra en kısa süreye sahip olan ilk 3 robot yarışmayı kazanmış olacaktır.

3) Eğer yarışma süreleri aynı ise, robotlardan ceza puanı az olan robot birinci sırayı alır.

4) Robotlar, geçemedikleri bir engel ile karşılaştıklarında, yarışmacı hakemin kontrolünde robotu engelin başına yerleştirip aynı parkuru tekrarlamasını bekler. Bu işlem sonucunda tamamlanamayan bölge için belirtilen ceza süresi yarışma sürelerine eklenir. Bu işlem en fazla 2 kere tekrarlanabilir. 2 tekrar sonucunda da engeli geçemeyen robotlar, engeli geçmesi için yarışmacı tarafından hakem kontrolünde geçemediği engelin sonuna alınır.

5) Parkur boyunca robotun en az 1 tekerleği parkura temas etmelidir. Bütün tekerleklerin parkurdan teması kaybettiği zamanlarda robot düşmüş kabul edilir ve süre durdurulur. Ancak parkur içi yükselti değişimleri için bu madde geçerli değildir. Robot yükseltinin yüksek olduğu kısımdan alçak olduğu kısma düştükten sonra hala en az bir tekeri pistle temas halindeyse yarışma devam eder. Pist dışı zeminle herhangi bir şekilde temas eden robot pist dışına düşmüş kabul edilir.

6) Yarışma öncesinde, arazi için deneme parkuru verilmeyecektir.

7) Eğer yarışma sonunda pisti tamamlayan bir robot olmazsa, robotların ilerlediği mesafe dikkate alınacaktır. Eşitlik durumunda, aynı mesafeye en kısa sürede ulaşan robot birinci ilan edilecektir.

8) Eğer robotlarda tehlikeli bir durum gözlenirse (örneğin, duman, kısa devre, ateş vb.), hakemler yarışmayı durdurma yetkisine sahiptir ve gerekli görülürse yarışma tekrar edilebilir.

9) Her yarışmacı, yarışma başlamadan önce sadece bir kez, en fazla 2 dakikalık teknik mola alabilirler. Yarışma başladıktan sonra mola alma hakları geçerli değildir.

10) Yarışmacılar, anons yapıldıktan sonra en fazla 3 dakika içinde yarışma alanında hazır bulunmak zorundadır. Aksi halde hükmen mağlup sayılırlar.

11) Yarışma sırasında teknik konularda herhangi bir anlaşmazlık çıkarsa, hakemler bu konuda kararı belirlerler.

12) Eğer yukarıda belirtilen kuralların dışında bir durum ortaya çıkarsa, o yarışın hakemleri bu duruma karar verecektir. Ayrıca, hakemler gerektiğinde maçı tekrarlama yetkisine sahiptirler. Teknik ekip komitesi ise zorunlu olmadıkça kuralları değiştirmeyecektir, ancak gerektiği takdirde herhangi bir kuralı değiştirme yetkisini saklı tutar.

13) Yukarıda belirtilenler sadece “Arazi” kategorisi için geçerlidir. Bu kuralların dışında genel kurallar da göz önüne alınmalıdır.

14) Herhangi bir itirazın kabul edilmesi için yazılı olarak kriz koordinasyon masasına iletilmesi gerekmektedir. İtirazlarını hakemlere veya başka bir görevliye iletenlerin itirazları dikkate alınmayacaktır. İtirazlar, teknik ekip komitesi tarafından en kısa sürede incelenecek ve sonuçlar ilgili taraflara iletilerek bir daha itiraz edilememek üzere sonuçlandırılacaktır.

15) İtiraz dilekçesinde itiraz tarihi, sebebi, net talep, itiraz eden kişinin adı soyadı, takım adı, yarışmacı sırası, telefon numarası net bir şekilde yazılmalı. Dilekçeler siyah pilot kalemle yazılmalıdır. Bahsedilenlerden eksiği olan dilekçeler işleme alınmayacaktır.

16) İtirazlarda katılımcıların kendi tuttuğu süreler ve çektiği videolar işleme alınmayacaktır. Karar verilirken sadece hakemlerin verileri göz önünde bulundurulacaktır.

17) Yukarıda bahsedilen kurallar Arazi yarışmasına özel kurallardır. Ayrıca genel kurallar da göz önünde bulundurulmalıdır. Genel kurallara  buradan ulaşabilirsiniz.

Cezalar Ve Diskalifiye Durumları

1) Robotların izleyicilere veya araziye kasıtlı olarak zarar vermesi durumunda, hakem kararıyla bu robotlar elemeye tabi tutulur.

2) Yarışmayı 7 dakika içinde tamamlayamayan robot, başarısız kabul edilir.

3) Hakem kararı olmadan robotlara elle müdahale etmek kesinlikle yasaktır; aksi takdirde yarışmacı diskalifiye edilir.

4) Bu yarışmada elektronik, mekanik ve yazılım yetenekleri değerlendirilir, eğer bir robotun hazır kit kullandığı tespit edilirse, bu robotlar yarışmadan elenir.

5) Centilmenlik dışı hareketler sergileyen kişiler yarışmadan diskalifiye edilecektir.