Mini Sumo
Yarışma, adını Japon tarihinin en önemli kültürlerinden biri olan “Sumo Güreşleri”nden alır. Robotlar, yarışma süresince birbirlerini yuvarlak bir pist üzerinden –dohyodan– atmaya çabalar.
Yarışma boyunca onlarca müsabaka gerçekleşir. Her müsabaka 3 raunttan oluşur. Her raundun galibi 1 puan alır, 2 puanı ilk kazanan robot o müsabakanın galibi ilan edilir. İki yarışmacı, kendileri tarafından yapılan robotları kullanarak Sumo ringi (“Dohyo”) içinde yarışır. Her maç, Oyun Kuralları (“Kurallar”) gereğince oynanır ve puanın kazanıldığına dair kararı hakem verir.
Mini Sumolar Hakkında
• Robotlar, tamamen otonom olmalıdır ve herhangi bir kablolu veya kablosuz cihazla kontrol edilememelidir.
• Taban boyutları en fazla 10×10 santimetrelik bir kareye kadar olmalıdır. Bu ölçüm, 10×10 (±2mm) cm²’lik bir çerçeve kullanılarak yapılacaktır. Yükseklik sınırlaması bulunmamaktadır.
• Robotun ağırlığı en fazla 500 gramdır ve bu ölçüde %3’lük bir tolerans kabul edilir.
Pist Hakkında
• Robotlar, çapı 77 cm olan, etrafı beyaz elektrik bandıyla sınırlandırılmış, siyah sunta bir zeminde bulunan “dohyo” adı verilen yuvarlak bir alanda yarışacaklardır.
• Dohyo zemininin yerden yüksekliği 5 cm’dir. Dıştaki beyaz elektrik bandının kalınlığı ise 2,5 cm (±2 mm) olarak belirlenmiştir.
Maç ve Cezalar
1) Yarışma süresince 3 hakem görev alacak. Bu hakemler süre takibini yapacak, cezaları denetleyecek ve bu bilgileri kayıt altına alacaklar.
2) Verilen ölçülere dışındaki robotlara yarışma hakkı tanınmayacaktır.
3) Her maçta dohyo üzerinde 2 robot olacaktır.
4) Katılacak robotların sıralaması, yarışma gününde yapılacak kura çekimi ile belirlenecek ve
duyurulacaktır.
5) Kayıt esnasında robotların ağırlıkları kaydedilecektir. Eğer yarışmaya katılacak robot sayısı 2’nin katı değilse, en hafif olan robot bir sonraki aşamada ilk yarışacak şekilde kuraya katılır.
6) Tüm maçlar hakem tarafından uzaktan kumanda ile başlatılacaktır. Bu sebeple robotlarda başlangıç devresi bulunmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yarışmalarda kullandığı başlat-durdur
modülünü baz alabilirsiniz.
7) İlk aşamada robotlar birbirine paralel olarak başlarlar, ikinci aşamada ise bir önceki aşamanın tersine paralel şekilde başlarlar, üçüncü aşamada ise sırtları birbirlerine dönük olarak başlarlar. (Sayfanın en altında başlangıç durumlarını bulabilirsiniz)
8) İzleyicilere veya pist alanına kasıtlı zarar veren robotlar diskalifiye edilir.
9) Robot dohyodan tamamen çıkıp yere düşmediği sürece yarışmaya devam edebilir. Herhangi bir kısmının dohyodan çıkması o turu kaybetmesine neden olmaz; ancak robotun herhangi bir kısmının dohyodan çıkıp zemine değmesi, o turun kaybedilmesine neden olur.
10) Hakem robot sahiplerine hazır olmaları uyarısını verir. Bu uyarıdan sonra taraflardan onay alır ve sonra hakem yarışın başlaması için düdük çalar. Bu düdükle beraber robotlar hareketsizliğini bozabilir. Robotlardan biri raunt başladıktan sonra 10 saniye boyunca hareketsiz kalırsa ve yarış sonuçlanmadıysa, o raunt hakem tarafından durdurulur ve tekrar edilir. Bu tekrarda da robot hareket etmezse o rauntu kaybetmiş sayılır. Maç boyunca bu durum bir robot tarafından 3. kez tekrar edilirse o robot diskalifiye olur.
11) 2 dakika içinde tamamlanmayan turlar berabere sonuçlanmış kabul edilir.
12) Eşitlik durumunda yarışma devam eder, her iki robota da puan eklenmez ve ilk puanı kazanan robot o yarışmanın galibi olarak ilan edilir.
13) Dohyo’ya yapışmak için herhangi bir yapışkan madde veya vakum kullanmak yasaktır.
14) Robotlardan kum, toz, sıvı vb. maddelerin dökülmesi diskalifiye sebebidir.
15) Robotlar, rakip robotların işleyişini olumsuz etkileyebilecek elektronik veya manyetik dalgalar yayamaz, sıvı püskürtemez veya ark oluşturamazlar. Bu kurallara aykırı davranan robotlar elenirler.
16) Rakip robotların hareketlerini kısıtlayacak bir parça kullanmak yasaktır. Yarışma, itme temelli olduğundan, rakip robotları kaldırmak, çekmek veya parçalamak amaçlı herhangi bir parçanın montajı da yasaktır.
17) Rakip robotların sensörlerini etkileyebilecek yansıtıcı malzeme veya herhangi bir ışık kaynağı kullanmak yasaktır. Yarış pistindeki mevcut aydınlatma koşullarının sensörleri etkilemesi durumunda yapılan itirazlar kabul edilmeyecektir.
18) Eğer bir tur sırasında herhangi bir robot parçası düşerse, o tur iptal edilir. Robotun sahibi parçayı alır, dohyo temizlenir ve o tur tekrar edilir.
19) Eğer robotlarda herhangi bir tehlikeli durum gözlenirse (örneğin, duman, kısa devre, ateş vb.), hakem kararıyla tur tekrar edilebilir veya iptal edilebilir.
20) Bir yarışmacı, raund devam ederken raundun sonlandırılmasını talep ederse, yarışmacının robotu o raundu kaybetmiş sayılır.
21) Hakemin başlat komutundan sonra başlayacak süre, hakemin kronometresi tarafından takip edilecek ve yarışmacıların tuttuğu süre hiçbir şekilde dikkate alınmayacaktır.
22) Gruplar yarışma başlamadan önce 2 dakikalık teknik mola alabilirler. Ayrıca, her yarışma esnasında her robotun 1 dakikalık teknik mola hakkı bulunmaktadır.
23) Yarışmacılar, anons yapıldıktan sonra en fazla 3 dakika içinde yarışma alanında bulunmak zorundadır. Aksi halde hükmen mağlup sayılırlar.
24) Bu yarışma, elektronik, mekanik ve yazılım becerilerinin ölçüldüğü bir kategoridir ve hazır kit kullanan robotlar elenir.
25) Yarışma sırasında teknik konularla ilgili herhangi bir anlaşmazlık durumunda kararı hakemler verir.
26) Centilmenlik kurallarına uymayan davranışlar sergileyen katılımcılar yarışmadan hakem kararıyla diskalifiye edilirler.
27) Yukarıda belirtilen kurallara uyumsuzluk olması durumunda hakemler bu konuda karar verirler. Teknik ekip komitesi, zorunlu olmadıkça kuralları değiştirmez, ancak gerekli görülmesi halinde kuralları güncelleme yetkisine sahiptir.
28) Hakemler, gerektiğinde bir raundu tekrar oynatma yetkisine sahiptirler.
29) Yukarıdaki kurallar özellikle “mini sumo” kategorisi için geçerlidir ve genel kurallarla birlikte dikkate alınmalıdır. Genel kurallara buradan ulaşabilirsiniz.
30) Herhangi bir itirazın kabul edilmesi için yazılı olarak kriz koordinasyon masasına iletilmesi gerekmektedir. İtirazlarını hakemlere veya başka bir görevliye iletenlerin itirazları dikkate alınmayacaktır. İtirazlar, teknik ekip komitesi tarafından en kısa sürede incelenecek ve sonuçlar ilgili taraflara iletilerek bir daha itiraz edilememek üzere sonuçlandırılacaktır.
31) İtiraz dilekçesinde itiraz tarihi, sebebi, net talep, itiraz eden kişinin adı soy adı, takım adı, yarışmacı sırası, telefon numarası net bir şekilde yazılmalı. Dilekçeler siyah pilot kalemle yazılmalıdır. Bahsedilenlerden eksiği olan dilekçeler işleme alınmayacaktır.
32) Yangın önleme tedbirleri kapsamında; bataryadan aşırı akım çekimini önlemek için sigorta ya da koruma devresi kullanılmalıdır. Aksi halde hakemler tarafından hasarlı veya tehlike arz eden robotlara müdahale edilecektir. Müsabaka esnasında yangın tehlikesi veya parlama görülen robotlarda hakem takdiriyle oyun durdurulur, hakemler tarafından müsabakaya devam edilip edilmeyeceği kararı verilir. Bu karardan dolayı oyun sonlandırılması halinde durdurulan raund ve sonraki
raundlar rakip adına etkin puan olarak verilir.
33) Bıçakların kullanım şartları
a. Robotlara başlangıçta yapılan hakem kontrolünde kağıt testi uygulanacak olup keskin bıçaklı olan robotlar yarışmaya alınmayacaktır.
b. Robotlarda kullanılacak bıçaklar dohyo ve yarışmacılara zarar vermeyecek nitelikte olmalıdır. Maket bıçağı, jilet vb. yapıdaki bıçak kullanan robotlar kabul edilmeyecektir.
34) Robotların yarışa başlaması için modül ya da buton kullanılabilir. Ancak başlatma modülleri robotun hareketini sağlayabileceği türden bir kumanda şeklinde olamaz çünkü robotlar tamamen otonom olmak zorundadır, kayıt masasında başlatma modülleri kontrol edilecektir.